• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Diensten
    • Adviesgesprek
    • Quickscan
    • Crediteurenakkoord
    • WHOA
    • WHOA-uitspraken
    • Herstructureringsdeskundige
    • Observator WHOA
    • Herstructurering
    • Herfinanciering
    • Bedrijfswaardering
    • Belastingschulden
    • Insolventie mediation
    • Insolventie coach
    • Revival Coach
    • Liquidatie BV
    • Surseance van betaling
    • Faillissement
    • Doorstart na faillissement
  • Team
  • Organisatie
  • Klanten
  • Vraag en Antwoord
  • Blog
  • Contact
  • Sitemap
image_pdf
logo Insolving

Insolving

Bij (dreigend) financieel zwaar weer

  • Facebook
  • LinkedIn

Home » Weinig gezelligheid horecaondernemers

Horeca

In categorie: Egbert-Jan Boertien
augustus 11, 2023 door Egbert-Jan Boertien

Weinig gezelligheid horecaondernemers

Horeca, gezellig hè?

Na de coronasluitingen waren we allen wel toe aan een stuk gezelligheid of verwennerij in een kroeg, restaurant of andere horeca. Wel merkten de klanten dat de gemiddelde prijzen opvallend hoger waren. Zouden de horecaondernemers nu dan een stuk meer willen verdienen?
Nee, de horecabranche zit voor een groot deel in financieel zwaar weer. Denk aan de corona gerelateerde belastingschulden. Maar ook door de inflatiegolf en de daarmee gestegen loon-, huur- en grondstofkosten. Daarnaast zijn er frequent personele issues in de horeca. Vaak het gevolg van een te hoge werkdruk door onderbezetting en een hoog ziekteverzuim waardoor er omzetderving dreigt.

Schone schijn

De gemiddelde restaurants en andere horecagelegenheden hadden na de corona behoorlijke goede bezettingscijfers. Maar de werkelijkheid is dat er een grote druk op de brutowinst staat. De variabele kosten, zoals de inkoopprijzen van dranken en voedingsmiddelen zijn namelijk flink gestegen. Hetzelfde geldt voor de vaste kosten zoals de huur- en personeelskosten.
Naast de onder druk staande resultaten zien veel horecabalansen er ook zeer somber uit. De reserves zijn tijdens de coronasluitingen fors aangetast, terwijl de schulden, waaronder belastingschulden, flink knellen. Vele horecaondernemers hebben flinke betalingsachterstanden opgelopen.

Belastingschulden

De Belastingdienst heeft eerder dit jaar namelijk aangekondigd deze achterstallige belastingschulden met fermere maatregelen te gaan innen. De 100.000 ondernemers die na 1 oktober 2022 niet zijn gestart met het op tijd terugbetalen van hun belastingschulden zullen echt in de problemen gaan komen. De laatste aanmaningen van de Belastingdienst zijn inmiddels verstuurd naar ondernemers met een betalingsachterstand (50.000 ondernemers!).
Het is inmiddels 5 voor 12, de Belastingdienst kan en wil nog steeds onder redelijk soepele voorwaarden meewerken aan invorderingsprocedures, echter het kan niet meer zonder een stevig herstelplan en vooral medewerking van de overige schuldeisers om mee te werken aan een schuldsanering!
Ondernemers kunnen nog tot 30 september 2023 een goed onderbouwd saneringsverzoek indienen bij de Belastingdienst.

Horeca branche zwaar onder druk

Er staan momenteel vele restaurants (openbaar 600) te koop. Bovendien besluiten eigenaren hun onderneming gewoonweg te sluiten om verdere schade te voorkomen. Ook het aantal faillissementen is in het tweede kwartaal van 2023 verdrievoudigd ten opzichte van het vorige jaar. Echter, het is nog niet te laat om actie te ondernemen als je in de kern een goedlopend bedrijf hebt!

Inzicht in de cijfers

Voor alle horecaondernemers is het wel zaak om hun financiële positie, resultaatontwikkeling en hun betalingscapaciteit goed in beeld te krijgen. Niet alleen van het verleden, maar vooral van dit moment en de komende tijd. Het maken van een goede liquiditeitsprognose is in zwaar weer belangrijker dan een resultatenrekening.

Wacht niet te lang

De factor tijd is de grootste vijand in dergelijke situaties. Ondernemers zullen als “ras-optimisten” over het algemeen zelf proberen hun problemen op te lossen. En als het dan toch fout dreigt te gaan is het feitelijk te laat. Het is vooral zaak om tijdig (lees in een zo vroeg mogelijk stadium) met een ervaren zwaar weer adviseur om de tafel te gaan zitten. Hoe eerder je gaat denken over oplossingen hoe meer opties er zijn. En bij de keuze van opties kan onder meer worden gekeken naar de kosten, risico’s en mogelijkheden.

Meerdere oplossingen mogelijk

Met name voor restaurants, die in de kern een gezonde toekomst hebben, is het meer dan de moeite waard om te kijken welke oplossingen voor de ondernemer ter beschikking staan. Deze oplossingen lopen uiteen van: bijsturing op de bedrijfsvoering (strikte menu-engineering, resultaatanalyses, loon- en overige bedrijfskostenbeheersing), verbeterde voorwaarden van langlopende (huur)contracten, minnelijke schuldregelingen met schuldeisers (crediteurenakkoord) tot aan een WHOA-procedure, liquidatie of doorstart.

TOA-krediet voor een WHOA-procedure

Zoals bij bijna alles gaan ook bij een financiële herstructurering de kosten voor de baat uit. Heel vervelend als je juist geen geld hebt. Gelukkig is er een TOA-krediet mogelijk voor organisaties die voor een WHOA-procedure gaan. Daarmee kan voor dat doel € 100.000 tegen gunstige voorwaarden worden geleend. Maar ook weten onze adviseurs andere routes om aan de betreffende herstructureringsgelden te komen.

QuickScan of adviesgesprek

Tja, wat moet je als drukke horeca ondernemer als je al op de kleintjes moet letten? Nou ons eerste advies is niet wachten maar actie ondernemen. Zelf of met hulp. Omdat de gemiddelde ondernemer minder ervaren is om te sturen in financieel zwaar weer wordt externe hulp aanbevolen.
Start bijvoorbeeld op met een kort adviesgesprek of een QuickScan. Dat kan tegen beperkte kosten en geeft wel heel snel aan wat de risico’s en mogelijkheden zijn.

Drs. Egbert-Jan Boertien RA RV, partner bij Insolving

FacebookTweetLinkedInE-mailPrint

In categorie: Egbert-Jan Boertien
augustus 11, 2023 door Egbert-Jan Boertien

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Uitgelichte berichten

Weinig gezelligheid horecaondernemers

Weinig gezelligheid horecaondernemers

WHOA: niet altijd een homologatieverzoek

WHOA: niet altijd een homologatieverzoek

WHOA en belastingen

WHOA en belastingen

Mislukte Ter Meulen doorstart

Mislukte Ter Meulen doorstart

Categorieën

  • Aad Smits
  • Adviesgesprek
  • Bewindvoerder
  • Diensten
  • Doorstart
  • Edward Dijxhoorn
  • Egbert-Jan Boertien
  • Faillissement
  • Fiscaal advies
  • Herfinanciering
  • Herstructureringsdeskundige
  • Insolventie mediation
  • Jobert van Kempen
  • Leo van der Hoest
  • Leo Vuijst
  • Liquidatie
  • Liquiditeit
  • Marcel Douma
  • Mark Huijzer
  • Observator
  • Onderhands akkoord
  • Peter van Bussel
  • Ramon Frankfort
  • Recovery
  • Revival coaching
  • Surseance
  • Team
  • WHOA
  • Wito Kuyvenhoven

Tags van dit bericht

  • Belastingdienst
  • liquiditeit

Archieven

  • augustus 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • oktober 2022
  • juli 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • december 2021
  • september 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • februari 2021

Footer

logo Insolving footer

Bezoekadres

  • Industrieweg 161
  • 3044 AS Rotterdam

Postadres

  • Ogier van Cralingenpark 21
  • 3065 BA Rotterdam

CONTACTGEGEVENS

  • 085 - 30 30 297
  • [email protected]

Overig

  • KvK: 82516227
  • BTW: 862501453B01
  • Bank: NL55 INGB 0007 8923 08

Insolving

  • Blog
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy Policy
  • Cookie policy
  • Disclaimer
  • Klachtenregeling
  • Sitemap
  • Vraag en Antwoord
  • Nieuwsbrief
  • Contact
vraag een gesprek aan
Home » Weinig gezelligheid horecaondernemers

Copyright © 2023 · Insolving

Wij bellen u!

logo Insolving

Wij bellen u!

Logo van Insolving
Deel dit berichtVind je dit een leuk bericht? E-mail het naar een vriend!

E-mail is verzonden!