Doorstart muitende dochter is de titel en inhoud van onderstaande blog. In juni 2009 werd 2L International – een volle dochter van het fameuze kleine beursfonds Tulip Computers – failliet verklaard. Dit op initiatief van de directie van 2L International zelf, de muitende partij. Een bijzondere actie die ik eerder beschreef in een andere blog.
Maar deze bijzondere actie kreeg een minstens zo bijzonder vervolg. Daarover meer in deze blog, die de rollercoaster compleet maakte voor alle betrokkenen.
Eigen faillissement aanvraag en doorstart
Vrijwel direct na het faillissement van 2L International werden de activiteiten en vrijwel al het personeel van 2L overgenomen. Dit door een nieuwe onderneming met de naam 2L Alliance. Dit na een gedegen voorbereiding op zowel financieel als juridisch gebied.
De doorstart werd financieel gefaciliteerd door een investeerder. Deze investeerder stond bekend om zijn hands-on mentaliteit, maar ook – in de gezonde zin van het woord – om zijn hands-off mentaliteit. De investeerder vertrouwde het management van het nieuw opgerichte 2L Alliance en liet haar vrij autonoom het beleid bepalen van de doorgestarte onderneming. Uiteraard keken ze wel van afstand mee naar de resultaten van hun investering.
Goede tijden, slechte tijden
Op de doorstart volgde relatief goede tijden voor 2L Alliance. Met een aantal belangrijke leveranciers werden afspraken gemaakt om hun financieel tegemoet te komen in de verliezen uit het faillissement. Klanten hielpen we zo goed mogelijk met de afwikkeling van garantie op leveringen van voor het faillissement. En het personeel werkte vol enthousiasme door in de nieuwe onderneming, zich goed bewust van de kans die we kregen.
Maar begin 2011 werd de onderneming geconfronteerd met een volstrekt onverwachte en dus ook niet voorziene situatie. De omzet viel in één maand tijd met 40% terug en omzetherstel bleef in de maanden die volgden achterwege. Dit door een samenloop van omstandigheden (prijsoorlog en wegvallen en faillissement grote afnemer). Als gevolg hiervan liep de marge vanzelfsprekend terug en kwam de cashflow onder enorme druk te staan door het kapitaalbeslag van de (ineens te hoge) voorraad. De terugvallende omzet leidde tot een scherpe daling van de cashflow en dit resulteerde in financieel zwaar weer.
Er volgde koortsachtig overleg met de investeerder, die niet bereid bleek additioneel kapitaal te storten. In deze situatie en een faillissement lag opnieuw op de loer. Dit zou de investeerder zijn inleg en het personeel de baan kosten. Een nieuwe doorstart leek niet voor de hand liggend.
De oplossing?
Het was op dat moment dat de investeerder besloot zijn verlies te nemen, maar de onderneming een nieuwe doorstart te gunnen. Hij bood het management aan om een nieuwe investeerder te vinden die de aandelen tegen € 1 wilde overnemen. Dit onder de voorwaarde dat deze nieuwe investeerder 2L Alliance actief financieel zou ondersteunen om een tweede faillissement te voorkomen. Deze investeerder werd gevonden in een Aziatische onderneming. Met hen bestonden al contacten en die bleek bereid deze uitdaging aan te gaan.
Zo kon het gebeuren dat in april 2011 de aandelen van 2L Alliance voor € 1 overgingen van de Nederlandse investeerder naar de Aziatische onderneming. En de rust leek weer te keren. De Aziatische partij zorgde voor goede afbetalingsregelingen (voor oude schulden) en betalingscondities (voor nieuwe bestellingen) bij de leveranciers, het werkkapitaal verbeterde hierdoor en het voortbestaan leek gered.
Of toch niet?
Helaas bleek ook de nieuwe situatie niet voldoende om de schade van de acute omzet terugval volledig op te lossen. De krappe liquiditeit bleek een te hoge druk te vormen op de operatie om continuïteit van 2L Alliance te waarborgen. En zo werd door de Aziatische partij aandeelhouder van 2L Alliance in 2012 alsnog besloten het faillissement aan te vragen. Na een dubbele doorstart volgde voor de onderneming hiermee alsnog een harde landing.
WHOA?
Van de WHOA was op dat moment nog geen sprake. Meer dan eens vroeg ik me de laatste maanden af in hoeverre de toepassing hiervan een oplossing had kunnen vormen. Uit te sluiten is het zeker niet! Met name met een aantal grote schuldeisers hadden we vermoedelijk goede afspraken kunnen maken. Ik had het graag een kans gegeven!
Erfenis faillissement en doorstart
Wat nu nog resteert van het oorspronkelijke 2L International, de cashcow van het vroegere Tulip Computers, is het merk Conceptronic. Gelukkig is een aantal personeelsleden bij de Aziatische partij in dienst zijn genomen. Voor mijzelf, een schat aan ervaring in het actief betrokken zijn bij ondernemingen in zwaar weer, het doorstaan van faillissementen, het voorbereiden en uitvoeren van een doorstart en het zoeken naar de haalbaarheid van een financieel zware situatie. Die kennis en vaardigheid stel ik graag via Insolving aan andere organisaties beschikbaar.
Geef een reactie