Herfinanciering
Herfinanciering is het oversluiten van een bestaande lening. Maar herfinanciering kan ook het opnieuw opzetten van een financieringsstructuur zijn. Bijvoorbeeld nadat de eerdere financiering geheel of deels is beëindigd. Of omdat de eerdere financiering niet passend meer is. Bij goedlopende organisaties gaat herfinanciering vaak om voordelen behalen. In rentekosten of andere voorwaarden. Voor organisaties in financieel zwaar weer is dat anders. Vaak is er dan sprake van het opnieuw regelen van liquiditeit, ondermeer om andere schulden af te lossen. Een herfinanciering in financieel zwaar weer is ‘hoge school werk’.
Ga snel naar:
Herfinanciering om schulden af te lossen
Het klinkt vreemd; geld lenen om schulden af te lossen. Maar daar gaat het wel om bij de hier behandelde vorm van herfinanciering. Onze klanten zijn potentieel insolvent. Het is lastig of zelfs onmogelijk om aan de lopende verplichtingen te voldoen. Er is kortweg geen of onvoldoende geld in de organisatie beschikbaar. Het is tijd om te kijken of de schulden, vaak drastisch, kunnen worden teruggebracht. Dat kan onder meer via een crediteurenakkoord of een WHOA-traject. Bij een dergelijk akkoord moet je enige compensatie kunnen bieden. Dit om de schuldeisers te kunnen verleiden een deel of de gehele schuld te laten vallen. Daar is extra liquiditeit voor nodig. Tevens is het mogelijk dat een schuldeiser aangeeft dat men na het schuldakkoord geen gelden meer wil uitlenen aan de betreffende schuldenaar. Beiden redenen om te herfinancieren.
Financieringsplan
Een financieringsplan heeft twee fases. De eerste fase is het intern in hoofdlijnen in beeld krijgen hoe de financiering er voor staat, of er additioneel geld nodig is en wat de beste manier is om dat te regelen. Op basis van die gedachten moeten er keuzes worden gemaakt. Op basis van die keuzes wordt een extern georiënteerd financieringsplan gemaakt.
Het externe financieringsplan is een combinatie van het bedrijfsplan, de meerjarenbegroting inclusief de investeringsbegroting en de plannen om dat te financieren. Deels in tekst, deels in cijfers. Het financieringsplan is de basis voor het verkrijgen van welke financiering dan ook.
Als het goed is heeft uw organisatie al veel van die zaken geheel of gedeeltelijk beschikbaar. Uw of onze Insolving financieel insolventie specialisten kunnen u ondersteunen om snel en vakkundig een dergelijk financieringsplan in elkaar te zetten.
Geld lenen in financieel lastige tijden
Elke organisatie weet dat je relatief makkelijk geld kunt lenen als je het eigenlijk niet nodig hebt. Anderzijds, als je hard geld nodig hebt is het lastig om geld te lenen. Toch zijn daar oplossingen voor. Onze Insolving (her)financieringsspecialist Aad Smits heeft niet allen de kennis daarvoor, maar ook een enorm netwerk aan mogelijke geldverschaffers. Onderstaand zullen we een aantal daarvan toelichten. Maar het is en blijft altijd maatwerk.
TOA-krediet
De overheid heeft vanaf 1 juni 2021 een totale kredietfaciliteit van € 200 miljoen beschikbaar gesteld. Die faciliteit staat bekend als TOA-krediet. TOA staat voor Time Out Arrangement. De TOA is bestemd om het bedrijfsleven te helpen de COVID-crisis het hoofd te bieden. De te lenen TOA bedragen zijn bedoeld om een akkoord vanuit de WHOA te financieren. Maar ook om de WHOA kosten te bekostigen. Denk aan de juridische-, gerechtelijke- en begeleidingskosten.
TOA-krediet alleen voor WHOA-traject
Per organisatie mag er maximaal € 100.000 uit deze faciliteit worden geleend. Het TOA krediet is achtergesteld ten opzichte van andere schulden. Wel geldt er een persoonlijke borgstelling door de lenende partij. Een nadeel is dat het TOA krediet pas wordt verstrekt na de goedkeuring van het WHOA-akkoord. Eerst moet dus het WHOA-traject uit eigen middelen worden voorgeschoten. Daarnaast moet er een akkoord worden aangeboden zonder dat het hard gedekt is door aanwezige liquide middelen. Het is in onze ogen niet juist dat een crediteurenakkoord, zonder het gerechtelijke traject, geen gebruik kan maken van het TOA-Krediet.
Overige COVID kredietmogelijkheden
Naast het TOA-krediet zijn er nog andere regelingen om organisaties te helpen de COVID effecten het hoofd te bieden. Denk aan: de BMKB-C, KKC, GO-C en de regeling Overbruggingskredieten. Het voert te ver om deze hier verder te behandelen. Indien u daar vragen over heeft helpen we u graag.
Bankkrediet of banklening
De beste vorm van herfinanciering of noodfinanciering kunt u vaak krijgen via uw huidige bank. Wel is het noodzakelijk dat u altijd eerlijk bent geweest en een goede relatie met uw bank(en) heeft. Vanzelfsprekend helpt het ook wanneer de bank voldoende zekerheden heeft. Onze financieringsspecialist kan u helpen om te kijken welke oplossing voor uw organisatie het beste is. Met zijn ruime bancaire ervaring en goede contactuele vaardigheden stimuleert hij de beste en snelste oplossing.
Crowdfunding
Crowdfunding is een methode om geld te lenen van meerdere partijen in plaats van één partij. Crowdfunding kan ondermeer gebruikt worden voor het verkrijgen van (additionele) financiering.
Voordelen crowdfunding:
- Met een goede casus kunnen snel eerste gelden worden binnengehaald;
- Er zijn minder zekerheden nodig dan bij financiering door organisaties;
- Kan de leencapaciteit, boven de ruimte van zakelijke financiers, vergroten;
- Kan een methode zijn geleidelijk steeds een deel van de benodigde gelden binnen te halen;
- Je kunt het ook gebruiken als marketing medium.
Nadelen crowdfunding:
- Een crowdfunding campagne opzetten en onderhouden kost managementtijd. Bij financieel zwaar weer is die tijd kostbaar;
- Als deelfinanciers treden ook vrienden en familieleden op, dat geeft extra verantwoording;
- Er komt meer informatie over de organisatie naar buiten dan bij andere financieringsopties;
- De rentevergoeding ligt vaak aan de bovengemiddelde kant.
Insolving heeft een samenwerking met een crowdfunding platform die aan gespreide kostenbetaling doet. Maar u bent natuurlijk vrij om uw eigen crowdfunding platform te kiezen.
Debt to equity swap
Debt to equity swap is de gebezigde term voor het omwisselen van schulden naar aandelen. Een debt to equity swap kan onderdeel zijn van een onderhands akkoord of WHOA procedure. Het voordeel van een debt to equity swap is dat het de schuldenaar geen liquiditeit kost. In een WHOA traject is het vereist dat naast het voorstel voor een debt to equity swap er ook een keuzevoorstel is voor contanten.
Private equity
Private equity (private investeerders) is een vorm van financieren waarbij de financiers een aandelenbelang nemen in de organisatie. Naast een aandelenbelang willen zij ook zeggenschap. Bijvoorbeeld over de essentiële bedrijfsbeslissingen zoals strategie, financieringsstructuur en investeringen.
Voordelen private equity:
- Brengen vaak ook extra expertise en netwerk in;
- Kunnen snel additioneel geld regelen;
- Aandelen dragen geen rentekosten en generen bij aanvang meer liquiditeit.
Nadelen private equity:
- Een deel van de zeggenschap gaat over op derden;
- Door de investeerders wordt een hoger totaal rendement verwacht dan op rentedragende leningen. Daardoor worden mogelijk interne rendementsverbeteringen afgedwongen;
- Een private equity partij wil binnen een bepaalde tijdspanne uitstappen en in die tijd hun rendement behalen;
- Het afsluiten van een dergelijke deal kan erg veel management – en juridische tijd kosten.
Verkoop (deel) bedrijf of activa
Om liquiditeit te genereren kun je de organisatie, een organisatieonderdeel of een ander actief verkopen. Dat deze optie vaker voorkomt kunt u bijvoorbeeld zien in de term die hiervoor ook wordt gebruikt: distressed merger & acquisition. Distressed M&A staat voor koop en verkoop van organisaties in zwaar weer. Een distressed M&A lijkt op een normaal aan- en verkoopproces, maar is beperkter in omvang en sneller.
Maar is het wel wijs om dit te doen als de organisatie en markt er minder goed voorstaan? Dat is altijd maatwerk, maar het kan een juiste oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keuze tussen (deel)verkopen of failliet gaan. Of de afweging van doorgaan met een kernactiviteit in plaats van met het geheel. Of een mooi moment om uit te stappen en te genieten van een (vervroegd) pensioen. Wij denken met u mee en helpen u de juiste keuze te maken.