Bedrijfswaardering
Bedrijfswaardering is het bepalen van de waarde van een organisatie. Er zijn diverse methodes voor het berekenen van de waarde van de organisatie, zoals de:
- Discounted Cash Flow (DCF) methode (gebaseerd op toekomstige kasstromen);
- Rentabiliteitswaarde methode (gebaseerd op winsten);
- Intrinsieke waarde methode (gebaseerd op aanwezige bezittingen en schulden);
- Een mix van enkele van deze methodes.
Een bedrijfswaardering is niet alleen rekenwerk. Er zijn ook persoonlijke inschattingen en waarderingen van onderdelen nodig. Vandaar dat het wenselijk is specialisten, die zich houden aan beroepsregels, in te zetten voor een bedrijfswaardering. Zo’n specialist is een Register Valuator.
Ga snel naar:
Doel bedrijfswaardering
Het doel en de context van een bedrijfswaardering hebben ook effect op de waarde van een organisatie. Zo heeft bijvoorbeeld een bedrijf met een uniek product, slim proces, aparte vestigingsplaats of specifieke klantengroep mogelijk meer strategische waarde voor een concurrent dan de ‘stand-alone’ bedrijfswaardering op basis van cijfers aangeeft. Een bedrijfswaardering is dan ook deels subjectief. Het wordt voor een groot deel bepaald door de context van de waardering. Een bedrijfswaardering geeft een goede basis voor welk overleg dan ook.
Waardebepaling bedrijf
Een waardebepaling van een bedrijf kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld:
- Uittreden van één of meerdere aandeelhouders;
- Erfkwestie;
- Overdracht binnen de familie;
- Bepaling verkoopprijs;
- Basis voor financiering;
- Discussie (conflict);
- Basis voor een WHOA procedure.
Waardebepaling bij conflicten
Bij diverse conflicten is het nuttig of zelfs essentieel om een waardebepaling van het betreffende bedrijf of aandelen te hebben. Een snelle, vakkundige en neutraal opgestelde bedrijfswaardering is dan essentieel. Een conflict maar ook een potentieel conflict is over het algemeen beter op te lossen met een neutrale basis. Omdat ook bij een waardebepaling van een bedrijf subjectieve oordelen zitten is het nuttig dat zo veel mogelijk harde bedrijfsgegevens aan de waarderingsdeskundige worden verstrekt. Maar ook de achtergrond (zie voorgaande paragraaf) waarvoor deze waardebepaling van het bedrijf is benodigd.
Bedrijfswaardering bij insolvente organisaties
Bij (potentiële) insolvente organisaties zijn er nog andere waardebegrippen. Zo speelt daar onder andere de going concern waarde, de liquidatie waarde en de reorganisatie waarde.
Bij de going concern waarde wordt ervan uitgegaan dat de organisatie de komende tijd (bijvoorbeeld 12 maanden) geen risico loopt te moeten stoppen. Deze waarde zal dus bij een insolvente organisatie niet snel worden gehanteerd.
Liquidatiewaarde
De liquidatie waarde is die waarde van de organisatie wanneer alle activa en passiva in een bepaalde (korte) tijd worden verkocht en afgewikkeld. De netto opbrengst van de activa van een dergelijke geforceerde verkoop valt gemiddeld genomen altijd tegen.
De liquidatiewaarde wordt ook wel executie waarde of vereffeningswaarde genoemd. Tussen beiden kan echter een verschil zitten. Wanneer de activa stuk voor stuk wordt verkocht (piecemeal) is de netto opbrengst vaak lager dan indien het totaal wordt verkocht. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij de onderhandse verkoop ( de Going Concern Liquidatiewaarde).
Reorganisatiewaarde
De reorganisatie waarde is een waarde begrip welke een belangrijke factor speelt bij de WHOA. De WHOA is een methodiek om te proberen de schuldenlast betaalbaar te krijgen. De reorganisatie waarde is die waarde na het slagen van het WHOA traject. Bij zo’n waardering dient een goede inschatting te worden gemaakt van het potentieel van de organisatie na de reorganisatie. Het spreekt voor zich dat daarbij subjectieve inschattingen een grote rol kunnen spelen.
Reorganisatiewaarde en de WHOA
Er mag slechts een WHOA traject worden gestart indien de reorganisatiewaarde hoger is dan de liquidatie waarde. De reden is dat de schuldeisers bij een WHOA traject niet slechter uit mogen zijn dan bij een faillissement.
Bij een faillissement speelt de liquidatiewaarde als te verwachten maximale crediteurenopbrengst. Bij en goed reorganisatieplan zal de reorganisatiewaarde in het merendeel van de gevallen hoger uitkomen dan de liquidatiewaarde.
Omdat de reorganisatiewaarde complex is en behoorlijk wat subjectiviteit bevat zijn daar al diverse discussies over gevoerd. Dit mede omdat er een belangenvermenging kan voorkomen tussen groepen crediteuren of een enkele crediteur. Denk bijvoorbeeld aan een schuldeiser die ook concurrent is. Zo zou het hem dan mogelijk goed uitkomen als de betreffende organisatie verdwijnt. Het wordt dan ook ten zeerste aanbevolen deze twee waarde begrippen vooraf door een Register Valuator te laten berekenen of te laten controleren.
Register valuator als waarderingsspecialist
Binnen Insolving hebben we een zeer kundige waarderingsspecialisten aan ons verbonden in de persoon van drs. Egbert-Jan Boertien RA RV. De RA staat voor Registeraccountant en de RV voor Register Valuator. Zo vallen beiden onder de regels en richtlijnen van deze twee hoogwaardige beroepsgroepen. Wij zetten hen in voor de waarderingsvraagstukken waar wij tegenaan lopen. Ook door andere organisaties is hij inzetbaar voor bedrijfswaarderingen.